Veri Nasıl Kurtarılır
16 Eylül 2024 – Ahmet Uluca
“D:\ erişilemiyor. Disk yapısı bozuk ve okunamaz durumda.“
veya
“D: sürücüsündeki diski kullanabilmek için önce biçimlendirmeniz gerekli. Biçimlendirmek istiyor musunuz?“
Yukarıdaki gibi hata/hatalar veren diskleriniz olabilir. Hatada belirtilenin aksine diskinizi kesinlikle biçimlendirmeyin. Çünkü biçimlendirirseniz verilerinizi kurtarmak zorlaşır. Eğer USB, Harddisk, SD, SSD gibi cihazını biçimlendirmeyi seçerseniz tüm verileriniz silinir. Verilerinizin kurtarılması çok zorlaşır. Diski biçimlendirme soruluyorsa özellikle iptal seçeneğini seçin. Herşeye rağmen diski biçimlendirmeyi yanlışlıkla seçerseniz kesinlikle üzerine veri yazmaya çalışmayın. Silinen dosyalarınızın yerine yeni dosyalar yazarsanız önceki dosyalar kurtarılamaz.
Aşağıdaki adımları takip ederek okunamayan Harici diskinizden, Flash bellekten, USB’den verilerinizi kurtarmaya çalışın.
Veri Kurtarma Adımları
- Disk Yönetimi: Disk Yönetimi aracını kullanarak diskinizin durumunu inceleyin. win + R > diskmgmt.msc > enter komutunu çalıştırarak Disk Yönetimi’ni açın. Bilgisayar’ı sağ tık > Yönet > Depolama > Disk Yönetimini seçerek de Disk Yönetimini açabilirsiniz. Disk yönetiminden diskinizin durumunu kontrol edin. Cihazınızın dosya sistemi RAW dosya sistemi olarak görünebilir. Bu durumda normal yöntemlerle cihazdaki dosyalara erişemezsiniz. Aşağıdaki 4. Adımdan devam etmeniz gerekir. Eğer cihazınızın dosya sistemi NTFS veya FAT32 görünüyorsa 2. Adımdan devam etmelisiniz.
- Cihazınızın dosya sitemi NTFS veya FAT32 olarak görünüyorsa cihazınızı başka bir bilgisayara bağlayın. Hatanın devam edip etmediğini kontrol edin. Bazı durumlarda, disk başka bir bilgisayarda tanınabilir ve verilere erişim sağlayabilirsiniz.
- Bilgisayarınızın normal çalışmasında, ulaşılamayan cihazınıza müdahale eden yazılım varsa engellemek için Bilgisayarınızı Güvenli modda başlatın. Güvenli modda sadece temel işlemleri yapan yazılımlar çalıştığı için müdahalede bulunan yazılım varsa çalışmayacağından cihazınıza ulaşabileceksiniz.
- Yukarıdaki adımlar sorununuzu çözmediyse son çare olarak CHKDSK komutunu kullanın:
a) Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarak çalıştırın; Bilgisayarın “Ara” bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazın. Üstte çıkan “komut istemi”ne sağ tıklatıp “yönetici olarak çalıştır”ı seçin.
b) chkdsk E: /f /r /x komutunu girin; “E:” diskin sürücü harfidir. Sizde farklı bir harf olabilir. Buradaki “E” yerine sizin bilgisayarınızda bozuk cihazın harfini girin. CHKDSK komutu, diski tarar ve hataları düzeltmeye çalışır. Bu komut başarılı şekilde çalışırsa verilerinizi kurtarabilirsiniz. Eğer bu komut başarılı olarak çalışmaz ise aşağıdaki adıma geçiniz.

- Yukarıdaki adımlar başarılı sonuç vermediyse Verinizi Veri Kurtarma Yazılımları ile kurtarmayı deneyebilirsiniz. Verilerinizi kurtarmak için veri kurtarma yazılımlarından faydalanabilirsiniz. Ben yaklaşık 15 adet veri kurtarma yazılımını denedim. Hepsi ücretli. Yabancı sitelerde de ücretsiz versiyonlarını bulamadım. Ücretsiz sürümleri en fazla 2 GB veri kurtarmaya izin veriyor. Kimisi sadece 100 MB kurtarmaya izin veriyor.
Veri Kurtarma İşlemi Yapılırken
Veri kurtarma işlemini kendiniz yaparken dikkatli olun. Yanlış bir adım atmak, verilerinizin kalıcı olarak kaybolmasına neden olabilir. Güvenilir bir veri kurtarma programı kullanın. Veri kurtarma işlemi sırasında mümkün olduğunca az program çalıştırın. Veri kurtarma ile ilgili olmayan programları, pencereleri kapatın. Büyük bir sürücüyü veya çok sayıda dosyayı kurtarıyorsanız, veri kurtarma işlemi zaman alabilir. İşlem sırasında sabırlı olun ve bilgisayarınızı kapatmayın veya programı kapatmayın. Kurtardığınız verileri kayıt etmek için boş bir alan hazırlayın.
Verileriniz sizin için önemliyse ve risk almak istemiyorsanız, İletişim sayfasından bize ulaşın. USB’deki, flash bellekteki, harici diskteki, hafıza kartındaki, verilerinizi, fotoğraflarınızı, videolarınızı, dosyalarınızı uygun fiyatlarla kurtaralım. Aşağıdaki iletişim yöntemlerden ve sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz.
Yorum Bölümü
Eklenmesini istediğiniz içerikleri; ders notları, sınav soruları ve program kurulum talimatları gibi içerik isteklerini yorum kısmında belirtirseniz en kısa zamanda eklerim. Yorumlarda yazdığınız e-postanız Gizlilik İlkemiz gereği kesinlikle yorumlarda yayınlanmıyor. Hiçbir kurum veya kişi ile paylaşılmıyor. Reklam e-postaları gönderilmiyor. E-posta doğrulaması yapılmıyor. Sadece yorumlarınız için geri bildirimde bulunmak için isteniyor.
- Bilgisayar Donanımı Soruları
- Bilgi Güvenliği Soruları
- Bilgisayar Ağları Soruları
- Bilgisayarla İstatistik Uygulamaları
- Ofis Yazılımları Soruları
- Uşak Üni. Harf Notu Hesapla
- İstanbul Üni. Harf Notu Hesapla
- Yazılım ve Kodlama Özel Ders
- Web Sitesi Yapımı
- Veri Nasıl Kurtarılır
- Win 10 da Güvenli Mod
- Green Card Başvuru Ne Zaman
- Green Card Başvuru Sonuçları
- Gizlilik İlkelerimiz
- İletişim Bilgileri
- Ahmet Uluca Hakkında
- Ana Sayfa